Iedereen welkom om de biologische landbouw te vieren!

Artikel doelgroep
Publicatiedatum
Afbeelding
Afbeelding
Bio Bruist
Inleiding

Op vrijdag 23 september, de allereerste officiële EU Organic Day, verwelkomt BioForum je vanaf 15u30 in de Vooruit voor Bio Bruist! We komen samen voor onder meer een gesprek met ministers Zuhal Demir en Jo Brouns, de uitreiking van de BioVlam, een walking dinner en een dansfeest!

BioForum, de sectororganisatie voor Vlaamse biolandbouw en -voeding, stond vijf jaar geleden mee aan de wieg van het netwerk Voedsel Anders en is een actief lid van de beweging. We nemen poolshoogte bij directeur Lieve Vercauteren over waar de organisatie staat en waar ze heen wil.

BioForum kan op Bio Bruist 22 kaarsjes uitblazen. Waarop zijn jullie het meest fier van wat jullie bereikt hebben in ruim twintig jaar tijd?

“De biosector is de pioniersfase ontgroeid. De bioconsumptie steeg jaar na jaar gestaag maar zeker. Jongeren hebben belangstelling om aan biolandbouw te doen, daarvan getuigen het succes van de Landwijzeropleidingen. De laatste jaren raakten ook de overheid en de landbouworganisaties stilaan overtuigd van het potentieel van bio.“

Hoe ziet BioForum de toekomst?

“Wij willen dat de waarden van bio gerealiseerd worden in de hele voedselketen: ecologie, zorg, gezondheid en billijkheid. Wij dromen ervan dat bio als normaal beschouwd wordt en dat het betaalbaar is voor alle consumenten.”

 

Lieve
Lieve Vercauteren, directeur van BioForum

 

Hoe gaan jullie die ambitie waarmaken?

“Wij werken met biobedrijven uit de hele keten om hen mee te krijgen in het waardenverhaal door kennisuitwisseling en samenwerking doorheen de keten; door mee te werken aan onderzoek om de bioprincipes in de praktijk te brengen; door beleidsbeïnvloeding en door ons privélabel Biogarantie Belgium.”

Voedsel Anders is ontstaan mede dankzij jullie. Wat betekent de beweging voor jullie vandaag? Hoe zien jullie haar evolueren?

“Wij ijveren als bio-organisatie voor een systeemverandering in de landbouw en zochten daarvoor steun bij andere maatschappelijke organisaties. Daaruit is het netwerk Voedsel Anders ontstaan. Bij de start was vooral BioForum de trekker, maar het verzelfstandigen van de organisatie zorgt voor een grotere gedragenheid bij andere organisaties.”

“De samenwerkingen binnen Voedsel Anders zijn van groot belang voor onze impact op het beleid, waar een goede uitwisseling zorgt voor betere voorstellen en een betere onderhandelingspositie”

“De samenwerking met de andere leden van de beweging is van groot belang, zeker op beleidsvlak, waar een goede uitwisseling en afstemming zorgen voor betere voorstellen en een betere onderhandelingspositie. Voedsel Anders focust op het brede transitieverhaal, waardoor BioForum zich meer kan toeleggen op de meer concrete problemen voor bio. We denken dat de beweging zeker potentieel heeft om te verbreden. Voor ons is het belangrijk dat agro-ecologie niet als een alternatief voor bio gezien wordt, maar dat bio erkend wordt als een gecertificeerde vorm van agro-ecologie.”

Programma en info 
Facebookevent

Sluit je aan!